logo

Herfstwandeling Vincent Moll

Janneke van den Bos

janneke-van-den-bos

Oprichter en Voorzitter. Groot geworden in de polder van Delfgauw in Zuid-Holland. De natuur en dagelijks buiten zijn waren voor Janneke als kind vanzelfsprekend. 19 jaar werkt zij nu in de kinderopvang. In al die jaren heeft Janneke in de praktijk gezien en gevoeld hoe kinderen verwijderen van de natuur. De grote concurrent van de natuur zijn beeldschermen. Deze is moordend. Kinderen besteden ( te) veel vrije tijd achter een beeldscherm. Ook ziet Janneke hoe ouders en opvoeders het steeds minder belangrijk lijken te vinden dat hun kinderen buiten komen. Zijn zij die rijkdom uit hun eigen jeugd vergeten ?vraagt Janneke zich af.

De verwijdering tussen kinderen en de natuur levert zorgelijke bijeffecten op zoals:

Overgewicht, motorische achterstand en gebrek aan liefde en kennis over natuur.

Hoe kunnen we verwachten dat deze kinderen als volwassenen zorg zullen dragen voor hun natuurlijke omgeving?

Kortom: werk aan de winkel!

Janneke richtte in 2009 stichting Groen Cement op en daarmee is er een beweging ontstaan die gelukkig steeds groter wordt. Met een steeds groter groeiend aantal metselaars zet Janneke zich in om de kinderopvang , het basisonderwijs en ouders te inspireren en motiveren om met kinderen naar buiten te gaan.

“buiten is de mooiste plek om groot te worden en klein te blijven”

Kinderopvang ZON!

Natuur, cultuur en sport staan centraal binnen deze kinderopvangorganisatie.

Natuur is overal! Ook in de Randstad waar ZON! op dit moment 7 locaties heeft voor buitenschoolse opvang . Allen met grote buitenruimte rondom en een kindercentrum van 0 tot 12 jaar met een fantastische ontdektuin, op loopafstand van een kinderboerderij, sportvelden en de polder.

Natuur is verweven in het totaalaanbod van activiteiten en bezigheden die wij ondernemen met de kinderen. ZON! heeft op geen enkele locatie een computer of TV. Kinderen hebben dit al op school en thuis en geven ook nooit aan dat zij dit missen bij ons.

Kinderen en ouders omarmen deze werkwijze blijkt uit de grote waardering die wij dagelijks terugkrijgen.

Kinderopvang ZON! is ook metselaar bij Groen Cement omdat zij vanuit de praktijk ziet dat het ook anders kan, het ook beter kan. ZON! zet zich graag in om iedereen die met kinderen werkt te laten zien dat kiezen voor buiten zijn en de natuur altijd haalbaar is.

www.kinderopvangzon.nl

“ Jassen aan en gaan!”