logo

Herfstwandeling Vincent Moll

Ineke Bams

ineke klein Ineke Bams (Wilnis)

Al van jongs af aan ben ik met natuur bezig. Op de leeftijd dat de meesten met andere dingen bezig zijn (puberteit), was ik actief lid van een jeugdnatuurwacht. En eigenlijk al sinds die tijd wil ik mijn liefde voor de natuur aan anderen overdragen. Aan de ene kant omdat ik zelf ervaar hoe belangrijk natuur is voor je welzijn. En aan de andere kant omdat ik me verantwoordelijk voel voor het voortbestaan van de natuur en een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant.

Ik heb inmiddels drie kinderen groot gebracht. Hoe viezer de kinderen thuis kwamen, hoe liever het me was. Natuurlijk keken ze ook tv en wilden ze op de computer. Maar daarvoor hadden we ‘regels’. En zo was er volop tijd voor buiten spelen, creatief bezig zijn en lezen. Toen ze ouder werden, was natuur ‘stom’. Maar als je zoon van twintig het liefst in en met de natuur wil leven, bewust biologisch en vegetarisch eet, dan weet je dat het zijn vruchten heeft afgeworpen. Ook de andere twee zijn ‘bewuste’ mensen geworden, met aandacht voor hun omgeving.

Al twintig jaar ben ik actief binnen de natuur- en milieueducatie, zowel als vrijwilliger (IVN, Bewaarde Land) als professioneel. Ik heb hierbij gemerkt hoe belangrijk natuur ervaren, ontdekken en beleven is. Voor veel kinderen is het helaas niet vanzelfsprekend dat ze lekker buiten zijn. Dan wordt het ook moeilijker om je verantwoordelijk te voelen voor de natuur en je omgeving. Uit onderzoeken blijkt steeds weer dat elk mens “vitamine N” nodig heeft. En dat natuur en buiten spelen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom wil ik me hiervoor graag in blijven zetten.

Vanaf februari 2012 ga ik zelf op een buitenschoolse opvang werken en de opleiding pedagogisch medewerker volgen. Daarnaast ben ik natuuractiviteitenbegeleider op een Brede School in Amsterdam Zuidoost. Voor het IVN geef ik een jeugdbegeleiderscursus. Kortom: op allerlei fronten ben ik bezig met kinderen en natuur. Ik wil mijn ervaringen graag delen. En zelf nieuwe ervaringen opdoen. Daarom heb ik me als metselaar aangesloten bij Stichting Groen Cement.

Meer informatie over mij vind je op http://www.linkedin.com/in/inekebams en op http://groenebams.blogspot.com/.