logo

Herfstwandeling Vincent Moll

Francisca te Brake

Francisca te Brake

 

Mijn naam is Francisca te Brake.

Ik groeide op in de Achterhoek en was voortdurend buiten, in de weilanden, het bos, braakliggende terreinen met struiken, beken en bomen en op straat. Ik hield van klimmen en voetballen, blijkbaar had ik al heel vroeg door dat jongens over het algemeen meer ruimte krijgen en/of nemen om ‘OERRR’ te zijn en juist daardoor meer vrijheid genieten.

Jaren later sloot ik me aan bij de plaatselijke scoutinggroep als begeleidster. De kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan, pas ik inmiddels toe op de BSO te Ucghelen, waar ik sinds eind 2011 werkzaam ben.

De natuur is overal, zelfs in de stad. In Nederland zou je misschien eerder kunnen spreken van een cultuurlandschap, maar de waarde van ‘groen’ in de directe omgeving van werken, wonen en spelen wordt nog steeds onderschat. Zelf word ik ongelukkig als ik dagelijks binnen 4 muren zou moeten werken of op een BSO die te keurig is ingericht en omgeven door stenen, beton en tegels. De schaduw van bomen tijdens een zwoele zomerse dag is een verademing, alsook een strook gras met wilde bloemen en de aanwezigheid van zand en stromend water.

Ook heb ik veel geleerd in de tijd dat ik me intensief heb bezig gehouden met bestuivende insecten, drachtplanten en het belang van bestuiving voor biodiversiteit. Het verband is niet zo direct zichtbaar, totdat ik hoorde dat de biodiversiteit op het platteland minder is dan in de stad, dat bestuivende insecten ecosystemen in stand houden en dat wij als burgers op ons balkon reeds kunnen bijdragen aan de waardevermeerdering van lokale biotopen.

Het is aan ouders, opvoeders, docenten en allen die op een of andere manier met kinderen werken en spelen om kinderen de gelegenheid te bieden naar buiten te gaan, daar te ontdekken, te experimenteren, de elementen te ervaren, contact te maken met al wat leeft en zo de verbinding te herstellen die we in meer of mindere mate zijn kwijt geraakt.

Deventer, juni 2014