logo

Herfstwandeling Vincent Moll

Agnes Meijs

agnes in boom

Mee doen aan buiten-activiteiten met Agnes Meijs van "Natuurlijkheden" levert energie en plezier op!

Door allerlei speelse activiteiten in de natuur kun je je overtollige energie kwijt en tegelijk nieuwe krachten opdoen!

Je voelt je alerter, steviger en relaxter. Je hebt plezier en uitdaging bij het ontdekken van je eigen vaardigheden. Je zelfvertrouwen groeit. Je ervaart natuur als een bron van welzijn en je zal zorg voor haar willen dragen, op een manier die bij jou past.

Op mijn twaalfde jaar werd ik lid van de jeugdnatuurclub. Een nieuwe wereld ging voor mij open, waar ik mij thuis voelde. Na mijn studie niet-westerse sociologie werd ik reisleidster en belandde in Egypte. Daar trouwde ik met een bedouin en leefden we enkele jaren in Dahab, in de Sinai. Naast het werk in ons restaurant, verzorgde ik voor SNP kamelentrektochten door de woestijn. De schitterende sterrennachten en de vriendelijkheid van onze gidsen zullen mij altijd bijblijven.

In 1996 keerde ik met mijn jonge kinderen terug naar Nederland. Daar heroriënteerde ik mij op mijn passie en mijn missie. Ik volgde de natuurgidsen opleiding van Natuurmonumenten en het IVN. Uiteindelijk kwam ik terecht bij het natuurbelevingsproject "Het Bewaarde Land". De ervaringsgerichte insteek en het werken met kleine groepjes kinderen, trof mij bijzonder. In 2002 richtte ik  de Vereniging Natuurbeleving Gooi en Eemland op. Bijna vijf jaar werkte ik als enig betaalde kracht met vele enthousiaste vrijwilligers voor dit project. We ontvingen meer dan duizend kinderen in het bos.

Met zicht op het wegvallen van mijn baan in 2007, besloot ik mijn passie om mensen in verbinding met de natuur te brengen vorm te geven via mijn bedrijf "Natuurlijkheden". In het begin richtte ik mij op het uitvoeren van vele kleine activiteiten zoals bv. verjaardagsfeestjes. Ik breidde mijn netwerk uit en verdiepte mijn eigen natuurervaringen zoals een opleiding Rots en Water;  Sharingnature  met  aandacht voor haar Flow Learning;  natuurcoaching en bushcraft.

Eind 2008 begon ik met Natuurwijs, een programma van Staatsbosbeheer, het Natuurcollege en Universiteit Utrecht waarbij je vooral vanuit je persoonlijke passie voor natuur met hele schoolklassen werkt. Begin 2011 kreeg ik een opdracht van Natuurwijs om voor 6 scholen in de regio Utrecht het Natuurwijs te gaan verzorgen.

  1. verzocht Adrie van uitgeverij A3boeken mij een boek te schrijven over natuurbeleving en kinderen. Ik vond het erg leuk te schrijven over alle ervaringen en inzichten die ik de afgelopen jaren had opgedaan. Het resulteerde in een praktisch en persoonlijk getint boek "Het oergevoel, over vuur maken, sporen zoeken, sluipen en nog veel meer".

Ondertussen breidde mijn werkveld zich uit: opdrachten om buitenactiviteiten te bedenken voor Stichting Omgevingseducatie, waarbij het thema Jagers en Boeren in onze eigen Gooise omgeving centraal stond. In 2010 werkte in als archeotolk in de prehistorie op het Archeon. Dingen doen was het motto: van speer werpen, kruiden plukken, meelwormen proeven, armbandjes maken tot vuurvonken slaan.

De laatste tijd heb ik veel workshops natuurbeleving gegeven aan diverse BSO's en Brede Scholen. Ook verzorg ik regelmatig  trainingen voor natuurgidsen en pedagogisch medewerkers om hen te enthousiasmeren en vaardigheden te oefenen om op een aansprekende manier met kinderen de natuur in te trekken, dichtbij of verderop.

Onlangs is daar een nieuwe loot bijgekomen: de natuurlijke stilte beleving.

Gaandeweg ben ik steeds meer ervan overtuigd dat natuur een sterke positieve werking heeft op kinderen met speciale kenmerken. Ik ben deze kinderen "special kids" gaan noemen. Ik wil mij graag in samenwerking met andere zzp-ers en organisaties inzetten om dit gebied verder te ontwikkelen. Op LinkedIn heb ik daarom de groep "Natuur en Special kids" opgezet.

Dit jaar heb ik voor het eerst in mijn leven echt een stukje land gehuurd, een moestuin op rand van bos en de 's Gravelandse landgoederen. Dat brengt weer nieuwe perspectieven! Vooral voor kinderen blijkt dat doen groeien van groenten, doet eten!

Tenslotte zet ik mij in om mensen en organisaties met elkaar te verbinden bv. via een initiatief als Groen Cement. Ik beweeg mij in een zich steeds uitbereidend netwerk en ik draag graag bij aan het uitwisselen van ervaringen en expertise.