logo

Herfstwandeling Vincent Moll

Peter Doornenbal

peterdoornenbalVan kinds af aan wist ik al dat ik iets met "Groen" wilde doen. Op mijn veertiende fietste ik al met mijn volbepakte fiets met gereedschap verschillende tuintjes af voor onderhoud. Wij woonden aan de rand van het bos en speelde dus elke dag wel verstoppertje of maakten hutten en croste met zelfgemaakte fietsjes en steppen de heuvels af. Niet altijd veilig dus er gebeurde wel eens wat, een blauwe plek, een schram of een enkele keer een gebroken sleutelbeen. Maar dat mocht de pret niet drukken. We bloeide elke keer weer op na een dagje school .

Na mijn Middelbare tuinbouwschool, Middelbare bosbouwschool en  de Rijks Hoge  School voor Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop, ben ik direct voor mezelf begonnen. Particuliere tuinen ontwerpen en laten aanleggen. Best leuk maar al snel begon het spelen in het groen weer te kriebelen. Na twee zomers recreatiewerk te hebben opgestart voor SBB en zelf ook meegedraaid met het team merkte ik dat kinderen steeds meer getrakteerd werden op kant en klare toestellen in de wijk of op scholen en kinderdagverblijven.

Ook mijn jongens mochten, toen ze op het kinderdagverblijf zaten, in de tuin spelen met toestelletjes erin. Ik kende dat niet en ben toen gaan praten of het niet mogelijk was om de buitenruimte anders in te richten zodat kinderen als basis al zoveel prikkels krijgen om in een mooie groene omgeving lekker te spelen zonder dat er nog een toestel staat. Dit werkte en de vraag kwam steeds meer om ruimten bij kinderdagverblijven in te richten. Naast de particuliere tuinen werd de vraag voor spelen steeds groter.

Uiteindelijk, na een uitstapje bij een groenbedrijf, ben ik in 2005 samen met mijn compagnon Rien van Vliet,  buroBlad  begonnen.  Als tegenhanger van alle toestelleveranciers maakten wij ontwerpen denkend vanuit het kind wat ze als basis nodig hebben om in en mee te spelen in een groene omgeving.  Naast de kinderopvang kwam de vraag ook meer vanuit de gemeenten.  Ook hiervoor hebben we toch mooie groene speelplekken geintregeerd in vele bestaande parken in de grote steden.   Steeds meer vraag was er voor het "Natuurlijk buitenspelen". 

BuroBlad laat zich niet beinvloeden door veranderingen of uitspraken van anderen. Buroblad wil juist meer. Ook wij merken dat er steeds meer animo is voor het spelen en de vraag bij kinderopvang groot is. Het is dan mooi om daarvoor ontwerpen te maken, maar het is natuurlijk nog mooier dat er goed in onze tuinen gespeeld wordt. Helaas is op vele kinderdagverblijven de interesse naar groen ver te zoeken. Het anders spelen vraagt tijd en energie en leidsters moeten kunnen schakelen. Als er dan een tuin gerealiseerd is en er gebeurd niets mee dan kun je kiezen uit het idee van "ik heb mijn geld verdient en zoek het maar uit"of "ik erger mijn er scheel aan en ik ga er iets mee doen". Buroblad heeft voor het laatste gekozen en geeft nu ook trainingen aan medewerkers van kinderopvang om te leren omgaan met groene tuinen en het leren om kinderen meer vrij te laten spelen in plaats van elke keer iets aan te bieden.

Door vele ontwikkelingen in het spelen is het juist belangrijk om verhalen. ervaringen of problemen van elkaar te horen zodat je van elkaar kunt leren. En daarom vind ik het initiatief van Groen cement zo goed. Door contacten, afspraken en uitwisseling van informatie maakt een ieder beter en dat komt ten goede voor het kind, en daar doen we het uiteindelijk voor.

Groet,  Peter Doornenbal

Voor meer informatie over Buroblad [klik hier]