logo

Herfstwandeling Vincent Moll

Nout Panken

Nout Panken

 

Mijn naam is Nout Panken en ik werk elke dag in het groen. Met mijn bedrijf

“De Boomaap” ben ik actief als boomverzorger, maker van groene speelplekken met spannende speelobjecten en organisator van groene workshops. Daarnaast ben ik begeleider van een Natuur-BSO en geregeld trek ik er met groepen op uit om de natuur te beleven.

Vaak zit/hang ik de hele dag in een grote boom om hem te ontdoen van bijv. gevaarlijk dood hout of hem d.m.v. verantwoordde snoei te begeleiden in zijn groei. En natuurlijk word mij ook wel eens gevraagd om een boom te vellen en als ik me hiermee kan verbinden doe ik dat. Het snoeihout probeer ik een 2e leven te gunnen. Door het bijvoorbeeld te gebruiken bij het maken van speelobjecten of groene speelplekken. Soms word het een mooie borderrand, dan weer een kaboutertafel of een decoratieve kaarskandelaar. Of als onderdeel van de zgn. “ecologische werkmethode”  verwerkt in een takkenrillen of versnippert en ingezet als bodemverbeteraar of natuurlijk wandelpad.

Klimmen doe ik al heel lang. In mijn jeugd hadden we een mooie, grote en goed vertakte beukenboom in de houtwal achter mijn ouderlijk huis staan. Deze noemden we de “Apenboom”, omdat we daar met veel kinderen in konden klimmen en zitten.  Hier smeedde ik, met mijn vriendjes, avontuurlijke plannen, zoals slootje springen, kikkers vangen, hutten bouwen, bramen plukken, fikkie stoken, sluiptochten door de korenvelden, klimmen in bomen of in hooischuren.

Mijn groenkennis en natuurervaringen zet ik ook in bij het begeleiden van een groep kinderen van de Natuur-BSO “De Wonderboom”. Iedere donderdagmiddag trekken we erop uit –in weer en wind, regen, sneeuw en zonneschijn. Elke keer weer een nieuwe belevenis. Het is puur genieten van de ons omringende stadsnatuur, die ontiegelijk veel mogelijkheden biedt qua natuurbeleving en een onuitputtelijke bron van vermaak en fantasie. Het voert te ver om al onze belevenissen te benoemen, maar enkele wil ik graag vertellen. Regelmatig gaan we naar een broekbos (bos met natte, drassige ondergrond) en proberen dan al klimmend en klauterend hierin zover mogelijk te komen zonder natte voeten te krijgen. In de winter zoeken we naar dierensporen  en warmen we ons aan een eigengemaakt vuurtje. Andere keren maken we met touwen ,loopbruggen, touwtakels of een “levende trampoline”.

De natuur heeft zoveel te bieden……. Als tegenhanger voor kijknatuur bied ik d.m.v. diverse workshops de mensen doe-natuur. Hiermee probeer ik een eyeopener te bieden, waardoor deelnemers de natuur anders gaan beleven en ervaren. Verwondering, bewondering, plezier en ontdekken hebben hierin een belangrijke rol. De workshops variëren van speelse educatie tot educatief spel, van inspannende ontspanning naar ontspannende inspanning,

Tot slot ben ik Natuurwijzer, IVN-schoolgids en actief lid van Wilde Weelde en Springzaad.

 

Voor meer informatie: www.deboomaap.nl of 06-23143964