logo

P1070286

Inspiratie

Hoe was het ook al weer? Het gevoel dat je kreeg wanneer je op een zonovergoten lentedag door het bos rende en de laaghangende takken met het nog jonge blad tegen je gezicht sloegen? Of dat zachte gekraak als je het vliesdunne laagje ijs na de eerste nachtvorst met je laars aanraakte. De afdrukken in het natte zand die je op het strand maakte als je op een warme zomerdag de zee in rende.
 
Onbevangen en onbekommerd was de omgang met de natuur. De blik was naar buiten gericht; tegenwoordig is dat anders. Er is immers zoveel binnenshuis en in de stad te beleven dat de buitenruimte er minder toe doet. Dat is jammer want zo vervreemden kinderen van de natuur.
 
Natuur moet voor kinderen weer betekenis krijgen; planten en dieren moeten hun plaats hervinden in het wereldbeeld van het kind.
 
Er wordt al veel gedaan aan natuur- en milieueducatie; niet alleen door de NME-centra, maar ook door de kinderopvang.
 
Wij, Groene Metselaars, proberen de professionals in de kinderopvang en de professionals op het gebied van natuur en milieu samen te brengen met als doel kinderen en natuur te herenigen.
 
 

Om te lezen

 • Richard Louv - Het laatste kind in het bos
  Louv laat zien dat direct contact met de natuur van wezenlijk belang is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Louv slaat niet alleen alarm, hij vertelt ook hoe we de verbroken relatie met de natuur kunnen herstellen.
 • Bert Ydema De groene hemel
  Een idyllisch en tegelijkertijd praktisch boek waarin de schooltuin wordt vertaald naar de achtertuin. Voor iedereen die het belang ziet van natuuronderwijs.
 • Mariska Thieme & Rikky Schrever - Uurtje natuur
  Lees in een uurtje alles wat je wilt weten over het weer, het bos of de moestuin
 • Bram Wolthoorn & Roger Klaassen Mijn eerste tuinboek
  Kinderen leren omgaan met de natuur, te beginnen in de eigen tuin
 
Over het inrichten van buiten ruimte
 • Bureau Niche - Boekje Buitengewoon
  Ruim zeventig pagina's vol ideeën, tips, uitspraken, illustraties, foto's en activiteiten voor de inrichting en het gebruik van de buitenruimte.
 
Praktijkvoorbeelden van kinderopvang met natuur: