logo

P1070286

Groene Tip 1

Tuintje maken
 
tuintje maken
10 tegels eruit en start je eigen minituin.Bespreek met de kinderen wat zij willen zaaien en oogsten. Aardbeien en groente of mooie bloemen. Misschien wel allebei?
Voor leuke tips en adviezen kun je terecht bij Moesie moestuincoach www.moestuincoach.nl.
 
Als de tegels er niet uit mogen zijn er leuke en eenvoudige  alternatieven. Bijvoorbeeld de Eetbare wand www.eetbarewand.nl
 
 
 
 
Eigen groente

9789060387986 Zie zo zaai je VK Ge├»nteresseerd in het kweken van eigen groenten? Voor groot en klein? Je vindt in dit boek de hele
 cyclus uitgelegd, te beginnen met het zaadje. Wat is het een wonder om dat te zien ontkiemen en
 uitgroeien tot een plant met blad, stengel en bloeiwijze. En zelfgekweekt smaakt lekkerder, probeer
 maar uit. Het kan in een moestuin maar ook op een balkon of in een grote pot. 
 https://www.christofoor.nl/boek/9789060387986/zie-zo-zaai-je

 

Insecten hotel

insecten hotel

Wat heb je nodig voor een insectenhotel van hout:
- een paar blokken hout
- een boormachine met houtboortjes in maten van 4 tot en met 10 mm

Voor een insectenhotel van steen:
- ventilatie-bakstenen
- een aantal gewone bakstenen en of tuintegels
- eventueel een boor met steenboortjes in maten van 4 tot en met 10 mm

Voor een insectenhotel 'rietjesstijl' :
- een aantal holle rietstengels, bijvoorbeeld bamboe
- stevig tape of dikke elastieken
- boetseerklei
- eventueel conservenblikken
 
 
En dan aan de slag!

Voor het houten insectenhotel neem je een flink houtblok, waar je met boortjes van verschillende maten gaten in boort. Zorg ervoor dat de gaten niet door en door zijn. De insecten houden van een wand achterin hun gangetjes. Plaats het blok vervolgens op een zonnige plek in de tuin. Insecten houden van goed verwarmde ruimtes en kiezen de ingangetjes die in de zon liggen.

Voor het stenen insectenhotel kun je kant en klare ventilatiebakstenen kopen. Enige gaten kun je zelfs nog wat groter maken met een steenboor. Je kunt natuurlijk ook een aantal bakstenen nemen en daar zelf gaten in boren.

Voor een rietjesstijl hotel bind je met tape of elastiek een bos holle rietstengels bij elkaar. Daarna hang je de bundel ergens op, liefst onder een rand van het dak of een vensterbank, zodat het hotel uit de regen hangt. De achterkant van de stengels sluit je af met boetseerklei. Je kunt ze ook in een conservenblik stoppen met de dichte achterkantjes op de bodem van het blik. Dan hoef je de stengels niet bij elkaar te binden. Maar dan moet je wel genoeg rietstengels hebben om het blik mee vol te stoppen.
Je kunt ook deze verschillende materialen combineren.

 
Jonge dieren
 
nieuwbrief april 2012 - 1Het voorjaar is de tijd bij uitstek om met de kinderen een kinderboerderij te bezoeken, waar ze kunnen genieten van het leven om hun heen!
Er worden in deze tijd o.a. lammetjes, kalfjes, kuikens en biggetjes geboren. Lukt het niet om met een hele groep op stap te gaan? Neem contact op met de kinderboerderij of een boeren bedrijf in de omgeving en vraag gerust of ze met een dier op bezoek willen komen.
 
 
Wolken kijken
 
nieuwbrief april 2012 - 2De lucht is in het voorjaar vaak gevuld met prachtige wolken. Ga met een groep kinderen ergens in het gras liggen en vertel elkaar wat je allemaal ziet in die wolken. De fantasie van de kinderen zal zeker worden geprikkeld!