logo

Herfstwandeling Vincent Moll

Anita Moolenaar

anita moolenaar

Ik ben 51 jaar, getrouwd en heb een dochter van 21 jaar maar zij woont opzichzelf.

Ik werk bij de Buitenschoolse opvang en heb hier twee jaar ervaring in. In de kinderopvang heb ik 11 jaar ervaring. Hiervoor heb ik als aktiviteitenbegeleidster gewerkt. Naast alle gebruikelijke activiteiten met kinderen vertel ik vaak over de natuur en/ of betrek ze bij groei en bloei aktiviteiten. Nu ik met oudere kinderen werk is het erg leuk om experimenten te doen. Ik stop met ze een aarappel in een pot met grond en laat ervaren hoe deze uitloopt. Straks doe ik er een doos met verspringende gaten overheen en kunnen ze ervaren dat de plant naar het licht groeit. De witte bloemen uit mijn tuin heb ik in het water laten zetten en hierbij gekleurde inkt laten doen. Na twee dagen werden de bloemen gekleurd. Zo ervaren ze dat bloemen 'drinken'. De natuur is om ze heen en bij alles wijs ik ze op zaken als geen blaadjes van de bomen plukken of wat gebeurd er in een bepaald seizoen?

Ik vind het leuk om bijvoorbeeld bolletjes uit mijn tuin te halen en ze in een potje aan de kinderen te laten zien.

Wij werken met de 8 MI's . Dat zijn de 8 intelligenties. Waaronder ook natuur. Ik merk dat kinderen nog erg beïnvloedbaar zijn en juist veel belangstelling hebben nog voor alles wat groeit en bloeit. Ook de eigen groei hoort daarbij. Als je gezond eet groei je goed.

Nu nog een moestuin aanleggen met ze en we hebben het voor elkaar. Ik heb een groenkalender gemaakt met allerlei groen en natuur aktiviteiten voor elke maand voor binnen en buiten. Deze is nog niet in gebruik. Het is een opzet en moet door ervaring de juiste worden.

Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan jullie op mijn manier.