logo

P1070286

DE DAG VAN DE GROENE KINDEROPVANG

19 MEI 2020 IS DE DAG VAN DE GROENE KINDEROPVANG!

Met trots presenteren wij het nieuwe logo van de "Dag van de Groene Kinderopvang" 2020:

200308 2020 Dag van de Groene Kinderopvang Small

Download hier de verschillende versies van het logo om te gebruiken voor promotie van de dag en je eigen activiteiten:

 Logo - Dag van de Groene Kinderopvang 2020:  Kleurplaat - Dag van de Groene Kinderopvang 2020:
 LOGO DVDGKO 2020 - Klein PNG  KLEURPLAAT DVDGKO 2020 - Klein PNG
 LOGO DVDGKO 2020 - Groot JPG  KLEURPLAAT DVDGKO 2020 - Groot JPG
   

Wat is de Dag van de Groene Kinderopvang?

Elk jaar, op de 3e dinsdag in Mei, organiseert Stichting Groen Cement de “Dag van de Groene Kinderopvang” (DVDGKO). Deze dag heeft één duidelijk doel:

De kinderopvang groener maken en Groene kinderopvang zichtbaar maken!

Op deze ‘groene’ dinsdag roepen wij alle Kinderopvangorganisaties op om collectief zoveel mogelijk natuur(belevings)activiteiten te doen met de kinderen en dit actief te laten zien aan de buitenwereld. Op deze manier kunnen we gezamenlijk naar iedereen uitdragen dat natuurbeleving en buitenspelen essentieel zijn voor het gezond opgroeien van onze kinderen.

Dit jaar vieren we de 6e editie en valt de ‘Dag van de Groene kinderopvang’ op dinsdag 19 mei 2020.

Misschien heb je het niet meteen door, maar wist je dat natuur en muziek heel veel overeenkomsten hebben? Zo ga je voor je ontspanning een stuk wandelen in de natuur, maar kan een mooie elpee luisteren je ook echt een half uurtje vakantie bieden. Daarom hebben wij bedacht om dit jaar deze prachtige elementen te combineren en zo is het volgende thema boven aarde gekomen:

Thema DVDGKO 2020:  Natuur, daar zit muziek in!

DVDGKO2020 2

Muziek is overal. Op kinderdagverblijven en scholen wordt veel gezongen. Daar zijn goede redenen voor. Kinderen leren zo taal zonder dat ze dat zelf door hebben. Muziek heeft een positieve uitwerking op de neuronale verbindingen in de hersenen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat beide hersenhelften samen moeten werken bij het maken van muziek. Door het maken van muziek raken deze hersenhelften beter met elkaar verbonden dan bij kinderen die geen muziek maken. Maar dat is niet het enige, muziek doet natuurlijk ook een beroep op je gehoor. Je moet goed leren luisteren en klanken kunnen horen. Daarnaast moet je ook leren samenwerken met anderen, wanneer je met anderen samen mooie muziek wilt maken. Naast taal- en cognitieve ontwikkeling speelt muziek ook een rol bij de emotionele ontwikkeling. Kinderen leren emoties te benoemen aan de hand van muziek. Bron: squla.nl/kinderen-en-muziek-perfecte-combinatie

Ook buiten en in de natuur zijn heel veel geluiden en is muziek te vinden: Het gefluit van de wind, het geritsel van bladeren wanneer je eroverheen loopt en het lied van een merel in de schemering. Heb je wel eens de tijd genomen om goed naar alle ‘natuurmuziek’ om je heen te luisteren?
Ook biedt de natuur heel veel materialen die allemaal verschillende geluiden maken of waar je een instrument van kan bouwen. Met wat verschillende takken en stenen ben je al een eind op weg naar je eigen orkest! Tot slot kan je natuurlijk altijd nog instrumenten maken door oude spullen te hergebruiken. Zo geef je een voorwerp als een oud blikje of glazen potje een nog veel leuker tweede leven: Een heus muziekinstrument!

Op jullie locaties, groene speelpleinen, in de wijk en in de natuur zijn vele dieren, voorwerpen en materialen te ontdekken die ook geluid maken. En als geluid een ritme heeft……….
………dan wordt het muziek. Ga daarom dus op 19 mei lekker de hele dag muziek zoeken in de natuur en zelf muziek maken met alles wat maar geluid maakt. Dat klinkt toch als muziek in de oren!

Activiteiten op de Dag van de Groene Kinderopvang

Meedoen?
Wij nodigen alle kinderopvanglocaties, pedagogisch medewerkers, kinderen, ouders, opa’s en oma’s en iedereen in Nederland uit om op deze derde dinsdag in mei, de dag van de groene kinderopvang, met natuur en muziek aan de slag te gaan. Inschrijven hiervoor is niet nodig. Doe leuke activiteiten met kinderen, natuur, geluiden en muziek. Laat vervolgens de hele wereld weten wat je hebt gedaan, door foto’s, video’s en natuurlijk nummers te delen via al je mediakanalen. Je kunt hiervoor de hashtags #dvdgko en #groencement gebruiken en Groen Cement zal zoveel mogelijk van jullie berichten delen en verder verspreiden. Of je kunt op de evenementenpagina van de Dag van de Groene kinderopvang (op de facebookpagina van Groen Cement) zelf berichten plaatsen. Je kan zelf het bericht schrijven en bijlages toevoegen. Het wordt automatisch geplaatst nadat Groen Cement het bericht goedkeurt.
[Hier] is de link voor de Evenementenpagina

 

Fotowedstrijd

Ook dit jaar organiseren wij weer een spetterende Fotowedstrijd, net zoals de voorgaande jaren. Stuur ons je mooiste, meest inspirerende en muzikale foto die je hebt gemaakt tijdens de Dag van de Groene Kinderopvang. Van 19 tot en met 23 mei kan je de foto’s naar ons opsturen, waarna wij op 26 mei de winnaars bekend zullen maken. Ook dit jaar zijn er weer verschillende prijzen te winnen.

Je kunt je mooiste foto’s in hoge kwaliteit mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp “fotowedstrijd DVDGKO”. Zet in de mail je naam, naam van je opvanglocatie + organisatie, plaatsnaam en een korte omschrijving van de foto/activiteit. Je mag meerdere foto’s opsturen, maar je kan per locatie jammer genoeg (maar wel zo eerlijk) maar één prijs winnen.

Wij zullen de inzendingen publiceren en tussen 24 en 26 mei zal een vakjury beslissen over de winnende foto’s.

Dit jaar hebben wij wederom weer een zeer mooi prijzenpakket voor de winnende inzendingen:

1e plaats:

De winnende foto op canvas afgedrukt, een notenboom en 2 plaatsen voor deelname aan onze 1-daagse training “het Groen Cement College” in september/oktober.

2e plaats:

2 plaatsen voor deelname aan onze 1-daagse training “het Groen Cement College” in september/oktober.

3e plaats:

1 plaats voor deelname aan onze 1-daagse training “het Groen Cement College” in september/oktober.

4e plaats:

2x het “Stap voor stap” werkboek en 2x het Groen Cement kinderzakmes.

5e plaats:

2x het “Stap voor stap” werkboek en 2x het Groen Cement kinderzakmes.

Aanloop naar de Dag van de Groene Kinderopvang
In de aanloop naar deze dag met een muzikale omlijsting, posten we iedere week leuke ideeën voor natuurlijke en muzikale activiteiten, in de inventiefste zin van het woord. Deze zijn te vinden op onze facebook pagina. Op de Groen Cement Pinterest hebben we een map gepind waarin je veel leuke ideeën kan opdoen. Hierin vind je met name het maken van muziekinstrumenten van verschillende materialen. Tot groente aan toe!

Zoals jullie weten moet elk goed orkest natuurlijk repeteren! Wellicht maken jullie al eerder wat natuurlijke instrumenten of doen jullie activiteiten om je voor te bereiden op de grote dag. We willen jullie graag vragen om deze activiteiten ook al met ons te delen, zodat we elkaar van te voren al lekker kunnen inspireren. Dit kan je al plaatsen op de evenementenpagina of via de mail of facebook-chat naar ons opsturen.

Grote verassing!
Daarnaast hebben wij als Groen Cement ook nog een grote verassing voor jullie, maar dat blijft nog even geheim tot vlak voor de Dag van de Groene Kinderopvang. Dus houd onze pagina’s goed in de gaten!