logo

Paddenstoelen Vincent Moll 3

Voor je wijk

MUST SEE… we zijn zeer trots op Groene Metselaar Heleen Eshuis. http://www.inhetwild.nl
Trots op het resultaat van 2 jaar hard werken!
Graag willen we hierbij ons unieke project ‘Voor je Wijk’ laten zien, waarbij senioren in de klas natuuractiviteiten begeleiden. Verbeter de wereld, begin in je wijk!
2017 11 10 1336

Hup naar buiten

In het blad Kinderopvang, oktober 2017 verscheen een artikel over Elizabeth Binsbergen trainer van Natuurlijk in beweging.

Hup naar buiten 5

Noors onderzoek toont belang van buitenspelen aan

Inh groen Vincent MollBuitenspelen is belangrijk niet alleen op mooie herfstdagen maar het hele jaar door! Het is goed voor de gezondheid van kinderen, maar ook voor hun leerprestaties. In buitenspel leren kinderen reflecteren, nadenken, keuzes maken.

Dit onderzoek laat zien dat er grote winst te behalen is voor kinderen die buitenspelen, winst voor jonge kinderen én voor oudere kinderen!

Dus…. Lezen en heerlijk naar buiten!

https://www.childinthecity.org/2017/10/10/outdoor-play-boosts-childrens-performance-in-class-says-new-study/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202017-41

Hulp gezocht

1379468 579469868757389 2021800034 nGroen Cement heeft jullie hulp nodig! Naast het verbinden van mensen met passie voor groen en kinderen willen we er ook voor zorgen dat steeds meer kinderopvang kiest voor groen. 

Om dit te stimuleren heeft Groen Cement een checklist ontwikkelt met kenmerken waar Groene Kinderopvang aan zou moeten voldoen. En kinderopvanglocaties die zich echt groen willen profileren kunnen, als zij voldoen aan deze checklist, een aanvraag doen om het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang te behalen.

Na aanvraag komen twee (onafhankelijke) Metselaars van Groen Cement op bezoek om te controleren of de kinderopvanglocatie ook daadwerkelijk aan de kenmerken voldoet. Na controle van alle voor het Kwaliteitsmerk geldende eisen mag het Kwaliteitsmerk uitgereikt worden.

Er zijn steeds meer kinderopvanglocaties die willen laten zien dat zij echt voor groen gaan. Daarnaast moeten locaties die een Kwaliteitsmerk uitgereikt hebben gekregen elke twee jaar gecontroleerd worden om te bekijken of zij nog steeds de groene visie volgen die bij het Kwaliteitsmerk hoort. We hebben op dit moment dringend Metselaars nodig die ons kunnen helpen bij de certificering en hercertificering van locaties!!!!

Wat wordt er van jou verwacht bij certificering:

  • Je krijgt een handleiding mee wat er gecontroleerd moet worden.19424394 1379938025377232 983580868967153447 n
  • Na het controleren en met goed gevolg voldoen aan de checklist vindt er ondertekening plaats van het certificaat en uitreiking van een cadeautje en het bordje met het logo van het Kwaliteitsmerk.
  • Reken per bezoek op een tijdsinvestering van ongeveer 1,5 uur exclusief reistijd
  • We proberen altijd om Metselaars in te schakelen die in de buurt van een aangevraagde locatie wonen/werken.

Wat krijg je er voor terug:

  • Nog meer goede groene kinderopvang!
  • Verbreding van je eigen netwerk/ een kijkje in de keuken van andere groene locaties
  • Reiskostenvergoeding

Heb je interesse om certificeringen uit te voeren, of heb je nog vragen, stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Groene Coalitie pleit voor meer groene kinderopvang en scholen

Groen Manifest HROp 16 mei was het de dag van de Groene Kinderopvang. In Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag werd het Groene Manifest ondertekend door stichting Groen Cement, Branchevereniging VHG branchevereniging voor ondernemers in het groen, Springzaad en het vaktijdschrift Kinderopvang. Daarmee willen zij het komende kabinet oproepen tot voortdurende en structurele aandacht in de kinderopvang en op school voor natuurbeleving en vrij buitenspel in een natuurlijke omgeving. De initiatiefnemers presenteerden het manifest aan Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van Groen Links. Zij gaf aan dat haar partij dit thema heel belangrijk vindt en zich er hard voor zal maken. De komende periode zullen nog meer organisaties het manifest ondertekenen.

Groene volwassenen
Natuur is belangrijk voor alle kinderen. Natuurbeleving en vrij buitenspel in een natuurlijke omgeving is goed voor het welzijn van kinderen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van hun sociaal-emotionele, cognitieve en motorische vaardigheden. Een uitdagende groene omgeving prikkelt de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen. ‘Groene kinderen worden groene volwassenen’, zo luidt de kernboodschap van het manifest. Wie op jonge leeftijd in contact is met de natuur zal er later goed voor willen zorgen en sneller kiezen voor een duurzamere leefstijl en gezonder voedingspatroon.

Brede oproep
De ondertekenaars van het manifest richten zich niet alleen tot de politiek, maar ook tot beleidsmakers, kinderopvangorganisaties, scholen, de GGD, de opleidingen voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten, de NME-sector en ouders om mee te werken aan deze groene verandering.